Jak zmrazit jahody

Jak zmrazit jahody postup

Pokud nestihneme v sezóně spotřebovat čerstvé jahody a chceme si je uchovat, můžeme je kromě zavaření do kompotu nebo zpracování na marmeládu či džem, zmrazit.  Na to jak zmrazit jahody, existují tři způsoby. Jahody nejprve dobře omyjeme, potom odstraním stopky a lístky a necháme oschnout.

1)  Nasucho – dáme je co nejtěsněji do sáčků, drobné plody můžeme rozložit v jedné vrstvě na tác a nechat předmrazit. Asi po 2 hodinách je nasypeme do mikrotenových sáčků, uzavřeme a domrazíme.

2) Prosypané cukrem –  takto zmrazujeme jahody drobné, ale i velké, které pokrájíme. Na 1 kg jahod použijeme 200 – 250 g cukru. Jahody prosypeme cukrem a v sáčcích zmrazíme.

3) Prolisované – jahodový protlak připravíme z hodně zralých, měkkých jahod, které prolisujeme nebo rozmačkáme a smícháme s cukrem (na 1 kg jahod použijeme asi 200 g cukru). Na zmrazování jahodového protlaku jsou vhodné například kelímky od jogurtů a podobně.
Více o zmrazování ovoce naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *